PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=416472}

Pierwszoklasista
powrót do forum filmu Pierwszoklasista

Odwrócenie treści

Film bardzo dobry, jeden z lepszych jakie widziałem i na pewno do niego będę wracał, jednak nie wiadomo dlaczego, Maruge w filmie mówi, ze nie wierzy kaznodziejom i w Biblię. W rzeczywistości Maruge chciał nauczyć się czytać by móc rozumieć Biblię (wystarczy zobaczyć wywiady z nim na youtube), a nie po to by móc odczytać list.
Rozumiem, że ta zmiana nadaje filmowi więcej dramatyzmu, lecz to zakrzywienie rzeczywistości to moim zdaniem spora przesada.

radek22

To chyba ty przeżywasz jakieś zakrzywienie rzeczywistości. Maruge na filmie nie mówi, że nie wierzy w Biblię, mówi, że nie ufa kaznodziejom w kościołach, a zdanie wcześniej, że bardzo ważna jest edukacja - czytanie i rozumienie. Wynikało z tego, że tak ważna jest edukacja, by m.in. móc samemu przeczytać Biblię, a nie być skazanym na interpretację różnych kaznodziei, którzy kłamią i wykorzystują ignorancję ludzką, by móc tym skuteczniej doić i strzyc swoje "owieczki"...
Zresztą, jest to film fabularny, więc czepianie się, iż bohatera zmotywowała chęć przeczytania Biblii, a nie listu jest trochę małostkowe. Na filmie Maruge mówi też, że miał dwójkę dzieci, których zabili Brytyjczycy. W rzeczywistości miał 15 dzieci i 30 wnuków. Ale tego akurat nie wyłapałeś, albo to ci nie przeszkadzało. Jesteś jakimś religijnym oszołomem?

eltoro10000

Nie jestem oszołomem. Zwróciłem uwagę na to, że tak naprawdę jest to podstawa fabuły, a myślę, że o ilości dzieci nie możemy tak powiedzieć.

radek22

Tak, ale jak wynika z całego filmu, walka z brytyjskim okupantem, była dla niego rzeczą najważniejszą, dużo ważniejszą niż religia, o której w ogóle nie ma w filmie mowy. (Nawiasem mówiąc jeśli wyznawał jakąś religię, to prędzej był to protestantyzm, niż katolicyzm).
Osią filmu są reminiscencje Maruge z jego walki o niepodległość, dla której poświęcił całe życie i zdrowie, przez którą stracił też całą rodzinę. Mówię o filmie, bo w rzeczywistości było troszeczkę inaczej. Ale film musi być przecież odpowiednio udramatyzowany. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że motywacją do nauki w filmie jest list od prezydenta, w którym ten docenia i honoruje jego zasługi i cierpienia dla kraju, a nie jakaś książka do nauki religii. Jest to więc zupełnie logicznym następstwem całej fabuły, a nie żadnym zakrzywieniem rzeczywistości czy przesadą.

eltoro10000

Nigdzie nie wspominałem o katolicyzmie :)
Ale masz rację, film musi być udramatyzowany, tak jak większość innych (nasuwa mi się tu np "The Blind Side").
Jednak występuje tu coś w rodzaju jakiegoś przekłamania, mianowicie w filmie, tak jak pisałem, Maruge mówi coś całkiem przeciwnego względem rzeczywistości. Myślę, że odpowiedniejszym zabiegiem byłoby nie poruszanie w ogóle kwestii religii, a nie "krytykowanie jej" (oczywiście nie dosłownie), w przypadku gdy naprawdę była ona jedną z podstaw wydarzenia się tej historii.
No ale jednak interpretacja słów Maruge zależy tylko i wyłącznie od odbiorcy i chyba na tym kończy się nasza dyskusja ;) Chciałem tylko zilustrować jeden z punktów widzenia.

eltoro10000

o wnukach to prawda, ale nie wiem skad wytrzasnales te ilosc jego dzieci. Gdzies tam w biografii bylo napisane ze stracil zone i dzieci, ale w rzeczywistosci jego dzieci zostaly oddane do sierocincow.

dabram17

Tu:
albo tu:
Choć różne źródła różnie podają. Wiki podaje tylko liczbę wnuków.

radek22

Ja zrozumiałam, że on powiedział w filmie, że chce się nauczyć czytać właśnie po to, by samemu móc czytać Biblię, bo nie dowierza kaznodziejom i wolałby móc sam czytać to, co jest w Biblii, żeby nie musieć zdawać się na innych...

radek22

Tak, film jest dobry, choć trudno mi zrozumieć tak wiele negatywnych emocji z powodu nauki osoby starszej. U nas też uczono osoby starsze i może to kwestia tego że robiono to masowo, ale raczej nikt nic złego o nauce nie mówił.

radek22

Obejrzyj tę scenę jeszcze raz. Tak jak już kilka osób przede mną pisało, ze słów Maruge wynikało, że nie wierzy w interpretacje Biblii kaznodziejom, dlatego chciałby przeczytać ją sam.